Veniti in Romania


O calatorie de doar trei sau patru ore, cu masina sau cu trenul, te poate “purta” din  Dunare catre oraşe frumoase, medievale din Transilvania; de la Bucuresti – capitala Romaniei catre Marea Neagra sau din sudul Transilvaniei spre Bucovina sau Maramures . Faci un pas înapoi în timp pe măsură ce intri in una dintre cele mai faimoase mănăstiri pictate din lume, in Bucovina, cetatea Sighisoara sau intr-un sat vechi de secole din Maramures. Exploreaza România de alte comori arhitecturale şi experimenteaza scena vibrantă şi înfloritoare a bogatiilor sale.

LOCALIZARE / VECINI
               
 - amplasarea Romaniei -      steagul Romaniei -        stema -
România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre.[3] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

SUPRAFATA : 237.500 kmp
CLIMA: Temperat continentala, clima caracteristica partea centrala a Europei. Temperatura medie anuala variaza intre 8C in pentru nordul tarii si 11C in sud, cu temperatura medie iarna de -3°C, iar vara intre 22°C - 24°C
RELIEF
Variat si simetric. Muntii constituie 31% din suprafata tarii, dealurile si platourile 33%, campii si lunci 36%


DATE ECONOMICE


POPULATIA
 : peste 23.000.000 locuitori

CAPITALA : Bucuresti 228 kmp, 2.287.000 locuitori, ceea ce reprezinta 10% din populatie

RELIGIE: 87% din populatie sunt ortodoxi. Alte religii: romano-catolici 5%, protestanta 3,5%, grecocatolici 1,1%, penticostali 1%, baptisti 0,5%

LIMBI OFICIALE:  romană

Limbile minoritatilor mari : maghiara, romani

 

Aderare UE:     1 ianuarie 2007

Sistem politic:  republică unitară semi-prezidențială

 -          Președinte       Traian Băsescu

 -          Prim-Ministru  Emil Boc

Prefix telefonic:+40

Domeniu internet: .ro
Fus orar : GMT +2

 

 

Citeşte mai mult...
 
Impartirea pe zone

Romania, situata in sud-estul Europei, reprezinta o insula a influentelor latine in aceasta zona. Ea este compusa din 9 provincii istorice - Maramures, Bucovina, Moldova, Transilvania, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, oferind vizitatorilor o mostra de ospitalitate.

MARAMURES
Mediul natural si localnicii au atras intotdeauna turisti, aici pastrandu-se cele mai vechi traditii. Zona este foarte bogata in lemn, vorbindu-se chiar de o civilizatie a lemnului. Bisericile sunt facute din lemn, cea de la Surdesti are cea mai mare turla (57 m), fiind cea mai inalta din Romania.

CRISANA

O alta provincie istorica, Crisana, aflata la sud de Maramures, cuprinde zona Bihor si Salaj. In Oradea, capitala judetului Bihor se gaseste al doilea observator astronomic din Romania. Tot in zona se afla si renumita statiune balneara Baile Felix.


TRANSILVANIA
Una din zonele cele mai romantice si mai frumoase, plina de paduri si de lacuri pitoresti, Transilvania este situata chiar in centrul tarii, inconjurata fiind de muntii Carpati.

BANAT
Zona Banatului situata intre Carpatii Meridionali , Dunare, Tisa si Mures cuprinde ca principale orase Timisoara, Arad, Caransebes si Resita. Partea sud-estica este dominata de relief muntos de o rara frumusete. Timisoara, cunoscut si ca "Orasul de pe Bega" sau "Orasul Florilor", este numit de locuitorii sai mica Viena. Cu un trecut tumultos, situat la intersecta dintre influentele orientale si vestice, Timisoara a pastrat eleganta si solemnitatea marilor palate imperiale.


OLTENIA
Regiune istorica, situata intre Dunare, raul Olt si muntii Carpati, Oltenia este plina de zone istorice si culturale .

MUNTENIA
Regiunea Muntenia este atestata ca principat inca din secolul al XIV-lea. Aceasta regiune are 3 zone turistice foarte atractive - Valea Prahovei, Valea Argesului si Bucurestiul.

DOBROGEA
Zona situata intre Dunare si Marea Neagra, este marginita la nord de Delta Dunarii.
Delta Dunarii este a 3-a delta din lume, si a doua din Europa dupa delta raului Volga. Lacurile din zona sunt o adevarata comoara pentru intreaga zona. Litoralul cu plaja de nisip, de-a lungul careia se intind statiuni moderne are o lungime de aproximativ 240 km.

BUCOVINA
Bucovina este o regiune istorica a carei teritoriu cuprinde zona Sucevei (in Romania) si zona Cernautiului (in Ucraina). numita si "Tara de Sus", aceasta regiune ofera pe langa peisajul pitoresc si cele mai frumoase biserici pictate din Romania.

MOLDOVA
Moldova, provincie situata in nord-estul Romaniei este cunoscuta pentru cladirile impresionante precum cetati, manastiri sau biserici. Cel mai important fauritor de biserici a fost Stefan cel Mare care a condus Moldova timp de 47 de ani (1457-1504), fiind contemporan cu Christofor Columb, Leonardo da Vinci, Michelangelo. Stefan cel mare este inmormantat la Manastirea Putna - cea mai frumoasa si impunatoare din aceasta zona.

 
Atractii principale


In Maramures locuri de maxim interes sunt:

-cascada de pe valea Fantanii, aflata langa orasul Borsa;

-cimitirul vesel de la Sapanta unde pe crucile din lemn sunt sculptate cateva versuri comice despre viata celor inmormantati acolo
-muzeul in aer liber de la Sighetul Marmatiei


Transilvania
este o zona este plina atat de urme ale vechilor sate dacice cat si de vestigii precum: cetatea Devei, castelul de la Hunedoara, cetatea dacica de la Sarmisegetuza.

-Alba Iulia, orasul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, unde se pot vedea marea catedrala (locul unde au fost incoronati Regele Ferdinand si Regina Maria) si catedrala romano-catolica (locul unde este inmormantat Iancu de Hunedoara - tatal lui Matei Corvin, regele Ungariei).
- Cluj Napoca, un important centru universitar, ofera turistilor posibilitatea de a vizita o frumoasa gradina botanica dar si monumente precum: Biserica Ortodoxa ( in fata careia se afla monumentul lui Avram Iancu ), Biserica Reformata (avand una dintre cele mai bune orgi muzicale din Europa), Biserica Sf. Mihail ( o impresionanta cladire in stil gotic)
- Sibiu, un frumos oras medieval, incanta turistii cu pitorescul centrului vechi si cu constructii precum vechea cetate, turnurile mestesugarilor, celebrul muzeu Bruckental, catedrala ortodoxa precum si biserica evanghelica (unde se afla cea mai veche orga din Romania). In zona Sibiului se mai pot vedea Muzeul Etnografic precum si satul Rasinari - locul de nastere al lui Cioran si al lui Goga.
- Brasov, situat in cea mai mare dimensiune intercarpatica, are ca simboluri Piata Sfatului si Biserica Neagra ( cea mai mare orga muzicala avand 4000 de pipe ). In Brasov a fost infiintata prima scoala cu predare in limba romana din Romania. Nu departe de oras se afla minunata statiune montana Poiana Brasov iar in judetul Brasov se mai pot vizita locuri cu puternica incarcatura istorica precum: Cisnadie, Cristian, Cisnadioara, Prejmer, Fagaras, Rasnov, Rupea, Bran (unde se afla si castelul lui Vlad Tepes si a legendarului Dracula).Oltenia
- Podul de pe Dunare construit de Apolodor din Damasc;

- Baile termale romane construite pe timpul imparatului Adrian;

- Biserica de la Tismana inceputa de calugarul Nicodim;

-Orasul Targu Jiu unde se pot admira 3 din operele de arta ale lui Constantin Brancusi: Coloana infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului;

- Manastirea de la Horezu construita de Constantin Brancoveanu in 1629;

- Pestera de la Polovragi si Pestera Muierii;

- Manastirea Dintr-un lemn construita in 1635, conform legendei, dintr-un singur trunchi de stejar;

- Manastirea Cozia fondata in 1388 de Mircea cel Batran. In zona Olteniei se afla si alte manastiri sau lacuri de o rara frumusete care merita vizitate;

 Ramnicu Valcea, unul din judetele Olteniei cuprinde si zone faimoase de tratament cum ar fi statiunile: Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Govora.Muntenia

Valea Prahovei cuprinde numeroase statiuni montane. In Sinaia se afla Palatul Peles construit de familia de Hochenzollern in anul 1883. orasul Ploiesti unde merita vizitat Muzeul "Ceasul de-a lungul vremii".

- Valea Argesului. In Curtea de Arges se poate vizita frumoasa manastire construita in stil bizantin de catre Neagoe Basarab. In orasul Campulung exista o impresionanta biserica construita in anul 1638. Orasul Targoviste, cunoscut si sub numele de "Capitala celor 33 de voievodate" a fost centrul administrativ al Munteniei.

- Bucuresti capitala Romaniei, puternic centru universitar, cultural si economic.

 


Principalele puncte de atractie ale Bucovinei sunt:
- Biserica Voronet, una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Europa, supranumita si "Capela sixtina a Estului", construita in 1488 de Stefan cel Mare si caracterizata prin culoare albastra "albastru de Voronet" obtinuta din plante;

- Biserica Arbore inceputa in 1502 din ordinul boierului Luca Arbore si recunoscuta prin impresionantul acoperis si lipsa turlei;

- Manastirea Moldovita, construita in 1532 de catre Petru Rares, adaposteste premiul "Marul de Aur" acordat in 1977 de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si scriitorilor din Turinm (FIJET);

- Manastirea Sucevita, construita intre 1581-1601, seamana cu o fortareata medievala avand ziduri de imprejmuire cu turnuri pe fiecare colt si are cele mai bine pastrate fresce;
In regiunea Bucovina se gaseste si judetul Suceava a carui capitala, orasul cu acelasi nume, a fost candva cetate de tron. Odata ajunsi in Suceava se pot vizita Cetatea de scaun si impunatoarea si eleganta biserica de la Dragomirna.In Moldova
Orasul Iasi, devenit pentru cateva decenii capitala regiunii Moldova este situat pe 7 coline, oferind turistilor minunate locuri incarcate de cultura si istorie precum: Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii, Cramele lui Stefan cel Mare, Catedrala Mitropolita (1887) numita si "mama bisericilor din Moldova"
Una dintre cele mai frumoase zone ale Moldovei este Neamtul cu un relief de deal si munte ofera vizitatorilor o superba sinteza a arhitecturii religioase din aceasta zona - Manastirea Neamt(1497).

Citeşte mai mult... [Atractii principale]
 
Galerie foto

in constrcutie
      
  - Ateneul Roman -            -Mitropolia Iasi-                      -centru Cluj-             -Opera din Timisoara- 

     
   - centru Sibiu -                      - Piatra Neamt -                - Bacau -                  - catedrala Sf.Neculai Bacau -

   
  - Camera de Comert Bucuresti         - Delta Dunarii -                       - Universitate Bucuresti-
   
    - Coloana Infinitului-                  - manastirea Sf. Ana -                      - Monumentul Eroilor -

 


Sigla

Veniti in ROMANIA

Utile

uniunea cemerelor bilaterale
ambasada praga
Ambasada cehiei in romania
ambasade
1000 de ganduri pentru Europa
afaceri
departamentul pentru romanii de pretutindeni
expo Shanghai 2010

Parteneri

Apollon Imobiliare
Asociatia romana de standardizare
Portal imobiliare bucuresti
organizator
organizator networth
Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare

Acces membri

Camera de comert si industrie Romania Cehia - filiala Bacau