Informatii utile


O calatorie de doar trei sau patru ore, cu masina sau cu trenul, te poate “purta” din  Dunare catre oraşe frumoase, medievale din Transilvania; de la Bucuresti – capitala Romaniei catre Marea Neagra sau din sudul Transilvaniei spre Bucovina sau Maramures . Faci un pas înapoi în timp pe măsură ce intri in una dintre cele mai faimoase mănăstiri pictate din lume, in Bucovina, cetatea Sighisoara sau intr-un sat vechi de secole din Maramures. Exploreaza România de alte comori arhitecturale şi experimenteaza scena vibrantă şi înfloritoare a bogatiilor sale.

LOCALIZARE / VECINI
               
 - amplasarea Romaniei -      steagul Romaniei -        stema -
România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre.[3] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

SUPRAFATA : 237.500 kmp
CLIMA: Temperat continentala, clima caracteristica partea centrala a Europei. Temperatura medie anuala variaza intre 8C in pentru nordul tarii si 11C in sud, cu temperatura medie iarna de -3°C, iar vara intre 22°C - 24°C
RELIEF
Variat si simetric. Muntii constituie 31% din suprafata tarii, dealurile si platourile 33%, campii si lunci 36%


DATE ECONOMICE


POPULATIA
 : peste 23.000.000 locuitori

CAPITALA : Bucuresti 228 kmp, 2.287.000 locuitori, ceea ce reprezinta 10% din populatie

RELIGIE: 87% din populatie sunt ortodoxi. Alte religii: romano-catolici 5%, protestanta 3,5%, grecocatolici 1,1%, penticostali 1%, baptisti 0,5%

LIMBI OFICIALE:  romană

Limbile minoritatilor mari : maghiara, romani

 

Aderare UE:     1 ianuarie 2007

Sistem politic:  republică unitară semi-prezidențială

 -          Președinte       Traian Băsescu

 -          Prim-Ministru  Emil Boc

Prefix telefonic:+40

Domeniu internet: .ro
Fus orar : GMT +2

 

 

Citeşte mai mult...
 
Impartirea pe zone

Romania, situata in sud-estul Europei, reprezinta o insula a influentelor latine in aceasta zona. Ea este compusa din 9 provincii istorice - Maramures, Bucovina, Moldova, Transilvania, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, oferind vizitatorilor o mostra de ospitalitate.

MARAMURES
Mediul natural si localnicii au atras intotdeauna turisti, aici pastrandu-se cele mai vechi traditii. Zona este foarte bogata in lemn, vorbindu-se chiar de o civilizatie a lemnului. Bisericile sunt facute din lemn, cea de la Surdesti are cea mai mare turla (57 m), fiind cea mai inalta din Romania.

CRISANA

O alta provincie istorica, Crisana, aflata la sud de Maramures, cuprinde zona Bihor si Salaj. In Oradea, capitala judetului Bihor se gaseste al doilea observator astronomic din Romania. Tot in zona se afla si renumita statiune balneara Baile Felix.


TRANSILVANIA
Una din zonele cele mai romantice si mai frumoase, plina de paduri si de lacuri pitoresti, Transilvania este situata chiar in centrul tarii, inconjurata fiind de muntii Carpati.

BANAT
Zona Banatului situata intre Carpatii Meridionali , Dunare, Tisa si Mures cuprinde ca principale orase Timisoara, Arad, Caransebes si Resita. Partea sud-estica este dominata de relief muntos de o rara frumusete. Timisoara, cunoscut si ca "Orasul de pe Bega" sau "Orasul Florilor", este numit de locuitorii sai mica Viena. Cu un trecut tumultos, situat la intersecta dintre influentele orientale si vestice, Timisoara a pastrat eleganta si solemnitatea marilor palate imperiale.


OLTENIA
Regiune istorica, situata intre Dunare, raul Olt si muntii Carpati, Oltenia este plina de zone istorice si culturale .

MUNTENIA
Regiunea Muntenia este atestata ca principat inca din secolul al XIV-lea. Aceasta regiune are 3 zone turistice foarte atractive - Valea Prahovei, Valea Argesului si Bucurestiul.

DOBROGEA
Zona situata intre Dunare si Marea Neagra, este marginita la nord de Delta Dunarii.
Delta Dunarii este a 3-a delta din lume, si a doua din Europa dupa delta raului Volga. Lacurile din zona sunt o adevarata comoara pentru intreaga zona. Litoralul cu plaja de nisip, de-a lungul careia se intind statiuni moderne are o lungime de aproximativ 240 km.

BUCOVINA
Bucovina este o regiune istorica a carei teritoriu cuprinde zona Sucevei (in Romania) si zona Cernautiului (in Ucraina). numita si "Tara de Sus", aceasta regiune ofera pe langa peisajul pitoresc si cele mai frumoase biserici pictate din Romania.

MOLDOVA
Moldova, provincie situata in nord-estul Romaniei este cunoscuta pentru cladirile impresionante precum cetati, manastiri sau biserici. Cel mai important fauritor de biserici a fost Stefan cel Mare care a condus Moldova timp de 47 de ani (1457-1504), fiind contemporan cu Christofor Columb, Leonardo da Vinci, Michelangelo. Stefan cel mare este inmormantat la Manastirea Putna - cea mai frumoasa si impunatoare din aceasta zona.

 
Atractii principale


In Maramures locuri de maxim interes sunt:

-cascada de pe valea Fantanii, aflata langa orasul Borsa;

-cimitirul vesel de la Sapanta unde pe crucile din lemn sunt sculptate cateva versuri comice despre viata celor inmormantati acolo
-muzeul in aer liber de la Sighetul Marmatiei


Transilvania
este o zona este plina atat de urme ale vechilor sate dacice cat si de vestigii precum: cetatea Devei, castelul de la Hunedoara, cetatea dacica de la Sarmisegetuza.

-Alba Iulia, orasul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, unde se pot vedea marea catedrala (locul unde au fost incoronati Regele Ferdinand si Regina Maria) si catedrala romano-catolica (locul unde este inmormantat Iancu de Hunedoara - tatal lui Matei Corvin, regele Ungariei).
- Cluj Napoca, un important centru universitar, ofera turistilor posibilitatea de a vizita o frumoasa gradina botanica dar si monumente precum: Biserica Ortodoxa ( in fata careia se afla monumentul lui Avram Iancu ), Biserica Reformata (avand una dintre cele mai bune orgi muzicale din Europa), Biserica Sf. Mihail ( o impresionanta cladire in stil gotic)
- Sibiu, un frumos oras medieval, incanta turistii cu pitorescul centrului vechi si cu constructii precum vechea cetate, turnurile mestesugarilor, celebrul muzeu Bruckental, catedrala ortodoxa precum si biserica evanghelica (unde se afla cea mai veche orga din Romania). In zona Sibiului se mai pot vedea Muzeul Etnografic precum si satul Rasinari - locul de nastere al lui Cioran si al lui Goga.
- Brasov, situat in cea mai mare dimensiune intercarpatica, are ca simboluri Piata Sfatului si Biserica Neagra ( cea mai mare orga muzicala avand 4000 de pipe ). In Brasov a fost infiintata prima scoala cu predare in limba romana din Romania. Nu departe de oras se afla minunata statiune montana Poiana Brasov iar in judetul Brasov se mai pot vizita locuri cu puternica incarcatura istorica precum: Cisnadie, Cristian, Cisnadioara, Prejmer, Fagaras, Rasnov, Rupea, Bran (unde se afla si castelul lui Vlad Tepes si a legendarului Dracula).Oltenia
- Podul de pe Dunare construit de Apolodor din Damasc;

- Baile termale romane construite pe timpul imparatului Adrian;

- Biserica de la Tismana inceputa de calugarul Nicodim;

-Orasul Targu Jiu unde se pot admira 3 din operele de arta ale lui Constantin Brancusi: Coloana infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului;

- Manastirea de la Horezu construita de Constantin Brancoveanu in 1629;

- Pestera de la Polovragi si Pestera Muierii;

- Manastirea Dintr-un lemn construita in 1635, conform legendei, dintr-un singur trunchi de stejar;

- Manastirea Cozia fondata in 1388 de Mircea cel Batran. In zona Olteniei se afla si alte manastiri sau lacuri de o rara frumusete care merita vizitate;

 Ramnicu Valcea, unul din judetele Olteniei cuprinde si zone faimoase de tratament cum ar fi statiunile: Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Govora.Muntenia

Valea Prahovei cuprinde numeroase statiuni montane. In Sinaia se afla Palatul Peles construit de familia de Hochenzollern in anul 1883. orasul Ploiesti unde merita vizitat Muzeul "Ceasul de-a lungul vremii".

- Valea Argesului. In Curtea de Arges se poate vizita frumoasa manastire construita in stil bizantin de catre Neagoe Basarab. In orasul Campulung exista o impresionanta biserica construita in anul 1638. Orasul Targoviste, cunoscut si sub numele de "Capitala celor 33 de voievodate" a fost centrul administrativ al Munteniei.

- Bucuresti capitala Romaniei, puternic centru universitar, cultural si economic.

 


Principalele puncte de atractie ale Bucovinei sunt:
- Biserica Voronet, una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Europa, supranumita si "Capela sixtina a Estului", construita in 1488 de Stefan cel Mare si caracterizata prin culoare albastra "albastru de Voronet" obtinuta din plante;

- Biserica Arbore inceputa in 1502 din ordinul boierului Luca Arbore si recunoscuta prin impresionantul acoperis si lipsa turlei;

- Manastirea Moldovita, construita in 1532 de catre Petru Rares, adaposteste premiul "Marul de Aur" acordat in 1977 de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si scriitorilor din Turinm (FIJET);

- Manastirea Sucevita, construita intre 1581-1601, seamana cu o fortareata medievala avand ziduri de imprejmuire cu turnuri pe fiecare colt si are cele mai bine pastrate fresce;
In regiunea Bucovina se gaseste si judetul Suceava a carui capitala, orasul cu acelasi nume, a fost candva cetate de tron. Odata ajunsi in Suceava se pot vizita Cetatea de scaun si impunatoarea si eleganta biserica de la Dragomirna.In Moldova
Orasul Iasi, devenit pentru cateva decenii capitala regiunii Moldova este situat pe 7 coline, oferind turistilor minunate locuri incarcate de cultura si istorie precum: Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii, Cramele lui Stefan cel Mare, Catedrala Mitropolita (1887) numita si "mama bisericilor din Moldova"
Una dintre cele mai frumoase zone ale Moldovei este Neamtul cu un relief de deal si munte ofera vizitatorilor o superba sinteza a arhitecturii religioase din aceasta zona - Manastirea Neamt(1497).

Citeşte mai mult... [Atractii principale]
 
Galerie foto

in constrcutie
      
  - Ateneul Roman -            -Mitropolia Iasi-                      -centru Cluj-             -Opera din Timisoara- 

     
   - centru Sibiu -                      - Piatra Neamt -                - Bacau -                  - catedrala Sf.Neculai Bacau -

   
  - Camera de Comert Bucuresti         - Delta Dunarii -                       - Universitate Bucuresti-
   
    - Coloana Infinitului-                  - manastirea Sf. Ana -                      - Monumentul Eroilor -

 

ADUNAREA GENERALA
Inainte de constituirea societatii trebuie sa aiba loc adunarea generala in cadrul careia , membrii fondatori semneaza documentele de cosntituire ale societatii, hotarand totodata cu privire la formalitati importante legate de viitoarea societate, cum sunt denumirea societatii, sediul firmei, obiectul de activitate, valoarea capitalului social, persoana sau persoanele care vor avea functia organului legal etc.

Citeşte mai mult... [Galerie foto]
 

Schimburile de marfuri si servicii intre Republica Ceha si Romania au o traditie indelungata, iar transformarile celor doua economii au creat absolut noi conditii, stimuland schimbarea orientarii de exporturi si importuri.
Relatiile comerciale si invetitionale au inregistrat un nou impuls in momentul integrarii ambelor tari in Uniunea Europeana.

EVOLUTIA SCHIMBURILOR COMERCIALE RECIPROCE

Schimburile comerciale reciproce incepand cu anul 2000 cresc  cu zeci de procente anual. In anul 2007 valoarea cifrei de afaceri a reprezentat 2,10 miliarde USD (1,54 mld EUR), fiind cu 32,4% mai mare decat in anul 2006. In sapte lluni ale anului 2008, cifra afacerilor a crescut cu 54% la 1,76  miliarde USD (1,15 miliarde EUR) in comparatie cu aceeasi perioada din anul trecut. In continuare se mentine un dinamism inalt la export si import, exportul ceh fiind in continuare deosebit de dinamic .
In general se poate spune ca, in afara unor exceptii, volumul tuturor produselor exportate creste echilibrat, interlegarea economiilor este in ascendenta si, in comparatie cu anii anteriori, in ordinea pozitiilor cu succes se produc numai schimbari mici.

PERSPECTIVELE REALTIILOR BILATERALE
Interesul agentilor economici cehi pentru piata romaneasca a crescut rapid mai ales in ultimii 4-5 ani, cand firmele in sfarsit au realizat faptul ca o orientare unilaterala sper pietele occidentale nu este suficienta si ca este din ce in ce mai atractiva expansiunea pe pietele balcanice, in ciuda tuturor problemelor si specificurilor lor.
In ce sectoare isi poate oferi serviciile Republica Ceha:
- Sectorul energetic, in care exista oportunitati largi pentru reabilitarea, reconstructia si constructia de hidrocentrale si termocentrale, inclusiv microhidrocentrale.
- Industria constructoare de masini, care care in continuare va constitui  unul dintre pilonii exportului ceh in Romania, mai ales pentru sectoarele industriei de automobile, pentru energetica, metalurgie si in general pentru prelucrarea materiilor prime, inclusiv a sectoarelor de extractie, petrochimie, sectorul alimentar si de prelucrare a lemnului.
- Infrastructura in domeniul transporturilor si reabilitarea parcului de masini, tramvaie si troleibuze ale numeroaselor orase ramanesti, inclusiv a echipamentelor aferente.
- Industria de constructii care ofera ocazii interesante atat pentru livrari de produse si componente  cu grad inalt de valoare adaugata, cat si pentru livrari de tehnologii de constructii.
- Sectoarele industriale traditionale, printre care  se numara si produsele chimice de sticla, de lem si alte bunuri de consum sau semipreparate. De asemenea, se pot afirma si subfurnizori  pentru industria de automobile.
- Proiectele ecologice, acre stau din ce in ce mai mult in centrul atentiei, in special este vorba de constructia staiilor de epurare a apelor, lichidarea deseurilor menajere, lichidarea deseurilor si contaminarilor ecologice.
- Agricultura si industria alimentara, la care pot contribui o serie de firme cehe, nu numai prin export, ci si in cadrul cooperarii in productie si al livrarilor de instalatii de mecanizare si echipamente
- Industria textila si de imbracaminte , care de asemenea se poate afirma, insa numai daca se va gasi o forma de cooperare corespunzatoare, legata partial cu transfer de fabricatie si nu numai exportul "pur" care, bineinteles, este posibil la textile speciale si produse sofisticate.

INVESTITII CEHE IN TERITORIU
Un impuls important pentru cresterea schimburilor de marfuri intre cele doua tari a reprezentat dezvoltarea investiilor cehe in Romania. Succesul exportului de capital din Cehia, in afara impactului asupra cresterii competitivitatii si a cifrei de afaceri pe piata locala are si impact pozitiv indirect asupra  aparitiei de noi oportunitati  pentru exportul de produse  si servicii cehe.
Printre investitorii straini se afirma in ultima perioada si firmele cehe, compania CEZ, ce a achizitionat in anul 2005 societatea de distributie Electrca Oltenia, in valoare de 151 mil EUR.
Un alt investitor important ceh este Zentiva, care a cumparat fabrica producatorului de produse farmaceutice generice; Hame, reconstructia fabricii Hame Romania in orasul Caracal si privatizarea firmei AntreFrig, situandu-se astfel pe locul doi pe piata romaneasca de fabricare a conservelor. 
Cel mai mare investitor in anul 2007 a fost PPF Investments, achizitionand casele de asigurari ARDAF (34,8 mil. EUR) si RAI ( cca 10 mil EUR). Insa la sfasitul aceluiasi an a vandut aceste case de asigurari societatii PPF/Generali.  In felul acesta , valoarea acumulata a investitiilor cehe oscileaza desigur intre 500-600 mil EUR.
Conform datelor Registrului Comertului din Romania, la sfarsitul anului 2007 au fost inregistrate in Romania 379 de firme capitalul social ceh al acestora reprezentand 100% sau majoritate.

 

PRODUS INTERN BRUT
O dezvoltare continua si stabila a economiei cehe s-a confirmat si in anul 2007. Incepand cu anul 2007, produsul intern brut a crescut continuu, in ultimii trei ani inregistrand ritmul de peste 6%. Produsul intern brut (PIB), in mod real, a fost cu 36.7% mai mare in anul 2007 in comparatie cu anul 2000.

Recalculat pe cap de locuitor in preturi curente, a crescut in aceeasi perioada  cu 61.4%. Din diferitele componente ale PIB-ului au crescut in mod real cheltuielile pentru consumul final cu 26.2%, dintre care cheltuielile famililor cu 30.5%, crearea capitalului brut crescand cu 44%. La cresterea economica in anul 2007 a contribuit cel mai mult consumul familiilor si creearea capitalului fix brut, precum si productivitatea muncii si ocuparea fortelor de munca. De asemenea, s-a consolidat pozitia economica cumulata a statului, Republica Ceha conform calculelor prealabile atingand in anul 2007 nivelul UE 27, avand in vedere  volumul PIB-ului pe cap de locuitor in paritate cu forta de cumparare de 82%.

INDUSTRIE
Ritmul mediu de crestere a productiei industriale intre anii 2000 si 2007 a reprezentat 7,2%, aportul  industriei la valoarea adaugata bruta depasind frecvent 30%. Pozitia dominanta si-a mentinut-o si in continuare productia de mijloace si echipamante de transport, productia de aparate electrice si de masura, precum si de echpamente pentru industria textila si de imbracaminte, cu toate ca productia in acest sector este in scadere. Sectoarele dominante si-au mentinut si o contributie inalta la incasarile totale ale industriei si ale exportului, in special in cazul societatilor care se afla sub controlul strain.

COMERT EXTERIOR
Cifra de afaceri a comertului exterior a crescut pana in anul 2007 cu mai mult de doua ori  in comparatie cu anul 2000. Incepand cu anul 2005 s-a inregistrat o balanta comerciala  activa, in anul 2007 activele atingand 87.9 mld de CZK/3.5 mld EUR, ceea ce a insemnat surplus mai mare decat dublu in comparatie cu cel care a fost realiat in anul 2006. Republica Ceha este singura tara din cele nou aderate la UE care are balanta pozitiva.

PRETURI
In perioada 2000-2007 au crescut continuu preturile lucrarilor de constructii si de servicii liber oferite pe piata, preturile producatorilor industriali si agricoli au variat anual, crescand in anul 2007 in comparatie cu anul 2000 cu 17,3% la producatori industriali iar la agricultori cu 10,8%. Rata inflatiei masurata conform preturilor de consum a fost cea mai inalta in anul 2001, atingand 4,7%, iar in anul 2007 a atins valoarea de 2,8%. Valoarea ce mai scazuta s-a inregistrat in anul 2003, cand rata medie anuala de inflatie a reprezentat numai 0,1%.

PIATA FORTEI DE MUNCA
Incepand cu anul 2005, ocuparea fortei de munca a crescut continuu si numarul lucratorilor in economia nationala in anul 2007 a atins, conform estimarilor, 4.922,0 de mii de persoane, adica cu 190,4 de mii de persoane mai mult deact in anul 2000. Prin acest nivel a fost atinsa valoarea maxima din ultimii ani. La cresterea ocuparii fortei de munca in sectorul secundar in Republica Ceha este cea mai mare din toate tarile UE, iar in sectorul tertiar este sub media UE. Rata generala a somajului s-a redus continuu, atingand 5,3% in anul 2007, adica cu 3,5% mai putin decat in anul 2000. Somerii care nu sunt de mult timp angajati, constituie insa aproape jumatate din numarul total al somerilor.

NIVELUL DE TRAI
Nivelul de trai in periada de referinta a fost finantat intr-o mare masura din economiile familiilor, cu sprijinul ritmului inalt de crestere a creditelor de consum. In anul 2007 salariul brut nominal mediu pe luna a atins 21.694 CZK/861 EUR (aproape cu 68% mai mult decat in anul 2000). In valoare reala, salariul din anul 2007 a fost mai mare cu aproape 34% in comparatie cu anul 2000. In continuare s-a adancit diferentierea intre diferite ramuri ale  economiei nationale si in interiorul ramurilor.

ECONOMIA CEHIEI- PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2008
In primul semestru al anului 2008 ritmul de crestere al economiei cehe s inceput sa fie mai lent. PIB-ul, in mod real, a crescut cu 5,0%. Trei sferturi din cresterea PIB-ului l-a constituit cresterea soldului activ din comertul exterior, mai putin d eun sfert l-a reprezentat cresterea cheltuielilor pentru consumul fina. Productivitatea muncii pe un lucrator, masurata prin valoarea adaugata bruta (VAB), a contribuit la cresterea acesteia cu mai mult de un procent de 54,5%. Printre aspectele pozitive ale acestei perioade se numara cresterea record a locurilor de munca, ceea ce apermis cresterea gradului de ocupare a fortelor de munca si, paralel, scaderea ratei de somaj. Rata generala a somajului de 4,6% a fost cea mai mica din sfarsitul anului 1996.

 

INDICATORI PRINCIPALI
Numar de locuitori:
10.349.372
Suprafata: 78.864 km²
Capitala: Praha (Praga)
Organizare statala: republica
Limba: ceha
Inaltime maxima: Snezka (1.602 m)
Fus orar: ora Europei Centrale (GMT) + 1, ora de vara este GMT + 2
Moneda: coroana ceha (Kc/CZK) = 100 haleri
Domeniu Internet: .cz

Republica Ceha (Cehia) este o tara continentala, situata in Europa Centrala si se invecineaza cu Republica Federala Germania, Austria, Slovacia si Polonia.

Presedintele Republicii Cehe este Vaclav Klaus. Republica Ceha este membru al Uniunii Europene, al Organizatiie Natiunilor Unite, NATO, WTO, al Fondului Monetar International, al Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, OECD, precum si al multor altor organizatii.

Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO include urmatoarele orase: Praga, Cesky Krumlov, Kutna Hora, castelul de la Litomysl, Telc, zona Lednica- Valtice, Zelena Hora- Biserica Sf. Jan Nepomucky, Holasovice, Kromeriz (castelul si gradinile), Coloane Sfintei Treimi din Olomouc, vila Tugendhat din Brno (arhitectul Ludwig Mies van der Rohe) si bazilica Sf. Prokop si cimitirul evreiesc din Trebic. Pentru informatii suplimentare accesati www.unesco-czech.cz

Cehii sunt considerati ca un popor cu inclinatii culturale, care a dat lumii un numar insemnat de personalitati de seama. Printre cei mai importanti domnitori si sefi de stat se numara imparatul Carol al IV-lea, presedintii T.G. Masaryk, Edvard Benes si Vaclav Havel. Printre personalitatile cu renume mondial face parte si "invatatorul popoarelor" Jan Armos Komensky (Comenius), oamenii de stiinta Jaroslav Heyrovsky (premiul Nobel in domeniul chimiei), Otto Wichterle, chimist ceh care a descoperit lentilele de contact si Antonin Holy (profesor onorific de chimie medicinala), care a descoperit medicamentul impotriva SIDA. Din domeniul culturii putem mentiona pe compozitorii Bedrich Smetana, Leos Janacek, Antonin Dvorak si Bohuslav Martinu, scriitorii Franz Kafka, Karel Capek, Jaroslav Seifert (premiul Nobel), Jaroslav Hasek . De premiul Oscar s-au bucurat regizorii de film cehi Milos Forman (nascut in Cehia), Jiri Menzl si Jan Sverak. Nu putem uita sa-i mentionam pe pictorii Frantisek Kupka, Alfons Mucha. Printre sportivii cu renume mondial se numara Emil Zatopek, Jaromir Jagr, Pavel Nedved, Jan Zelezny, Katerina Neumannova si multi alti sportivi. Medaliile de aur la JO de la Beijing le-au obtinut Katerina Emmons, Barbora Spotakova si David Kostelecky. De asemenea, Martina Navratilova si ivan Lendl sunt de origine ceha.

INFORMATII UTILE
Codul tarii pentru convorbiri telefonice: +(420). Informatiile detaliate privind numerele de telefon le gasiti accesand paginile www.zlatestranky.cz.
Licentele pentru retelel GSM de pe teritoriul Cehiei au fost acordate urmatoarelelor societati: Telefonica O2 Czech Czech Republic, a.s., T-Mobile Czech republic a.s. si Vodafone Czech Republic a.s.
In Republica Ceha sunt cele mai frecvente  urmatoarele carduri de credit: Eurocard, Mastercard, Maestro si Visa.

CELE MAI MARI ORASE DIN REPUBLICA CEHA

1. Praha: 1.180.000 locuitori
2. Brno: 366.000 loc.
3. Ostrava: 310.000 loc.
4. Plzen: 163.000 loc.
5. Olomouc: 100.000 loc.
6. Liberec: 98.000 loc.
7. Ceske Budejovice: 95.000 loc. 
8. Usti nad Labem: 95.000 loc.
9. Hradec Kralove: 94.000 loc.
10. Pardubice: 88.000 loc.

 


Sigla

Veniti in ROMANIA

Utile

uniunea cemerelor bilaterale
ambasada praga
Ambasada cehiei in romania
ambasade
1000 de ganduri pentru Europa
afaceri
departamentul pentru romanii de pretutindeni
expo Shanghai 2010

Parteneri

Apollon Imobiliare
Asociatia romana de standardizare
Portal imobiliare bucuresti
organizator
organizator networth
Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare

Acces membri

Camera de comert si industrie Romania Cehia - filiala Bacau